mIRC Home    About    Download    Register    News    Help

Print Thread
Underline Control Code #187867 14/10/07 12:10 PM
Joined: Aug 2007
Posts: 72
P
PhireCoder Offline OP
Babel fish
OP Offline
Babel fish
P
Joined: Aug 2007
Posts: 72
This prolly already been reported but underline control code (Control+U) on windows vista, althow still works, shows no indication that it's there, no char. at all... it's invisable


mIRC Scripting: So easy a caveman could do it.
Re: Underline Control Code [Re: PhireCoder] #187868 14/10/07 12:32 PM
Joined: Mar 2007
Posts: 218
V
vexed2 Offline
Fjord artisan
Offline
Fjord artisan
V
Joined: Mar 2007
Posts: 218
Yeah you're right.
I thought this was my font, This really annoyed me too.
Glad it's not just me crazy

Re: Underline Control Code [Re: PhireCoder] #187869 14/10/07 12:38 PM
Joined: Nov 2006
Posts: 1,559
H
Horstl Offline
Hoopy frood
Offline
Hoopy frood
H
Joined: Nov 2006
Posts: 1,559
I primarily use "Arial Narrow" - which shows no "block" when using ctrl-u aka $chr(31) to underline text - on an XP system. I suppose it's only up to the charset of one's font...

Edit:
Thinking it over again; I don't remember I ever "saw" a ascii 031 on my machine so far, whatever font used.. but never I regarded this a bug.
Maybe someone can explain the cause for this (pointing out it's not (only) a vista-issue) smile

Last edited by Horstl; 14/10/07 12:53 PM.
Re: Underline Control Code [Re: Horstl] #187873 14/10/07 02:15 PM
Joined: Aug 2007
Posts: 72
P
PhireCoder Offline OP
Babel fish
OP Offline
Babel fish
P
Joined: Aug 2007
Posts: 72
Yeah, not mattering what font I use it just doesn't show up...
It's there..
Just no char shown.. Line cursor stays in same position as if nothing's there


well I guess it's not just an mIRC issue then but it's gonna be confusing... Maybe there's something that can be done.. being it's a control code for irc that can't be changed to a different char.


mIRC Scripting: So easy a caveman could do it.
Re: Underline Control Code [Re: PhireCoder] #187879 14/10/07 04:41 PM
Joined: Oct 2005
Posts: 1,741
G
genius_at_work Offline
Hoopy frood
Offline
Hoopy frood
G
Joined: Oct 2005
Posts: 1,741
This is a Vista issue. The font sets or the way they are displayed in Vista are different than in XP. You'll notice that all the control codes ctrl+burco all show different characters than they did in XP.

-genius_at_work

Re: Underline Control Code [Re: PhireCoder] #187897 14/10/07 08:24 PM
Joined: Oct 2004
Posts: 8,330
Riamus2 Offline
Hoopy frood
Offline
Hoopy frood
Joined: Oct 2004
Posts: 8,330
In XP, if you installed the Japanese code pages, you had that problem as well. Ctrl-B was an L-shaped character rather than a square, for example. And one of the characters (I think it was Ctrl-U) was just a blank "space".

Chances are that Vista installs this code page automatically. If you were to remove that code page if you don't need it, you may see the character again. I'm not sure if there's another way to see it without removing the code page(s) that are causing the issue.


Invision Support
#Invision on irc.irchighway.net
Re: Underline Control Code [Re: Riamus2] #187921 15/10/07 03:55 AM
Joined: Nov 2006
Posts: 1,559
H
Horstl Offline
Hoopy frood
Offline
Hoopy frood
H
Joined: Nov 2006
Posts: 1,559
Some years ago, I installed "asian languages support" thingies... so that's a likely reason.
My "bold" looks like all the other burko (besides the invisible "u" mentioned, and I'm used to it) ... ty

Re: Underline Control Code [Re: Horstl] #188223 19/10/07 10:12 AM
Joined: Aug 2007
Posts: 72
P
PhireCoder Offline OP
Babel fish
OP Offline
Babel fish
P
Joined: Aug 2007
Posts: 72
Yeah I know it's a vista issue, but the thing is... the problem is not gonna go away..... It's not considered a bug that would be fixed by windows update.... therefor even thow it's not mIRC at fault... mIRC should still change the way it's displayed somehow if possible... Otherwise will be confusing for all who don't know about the issue, and all new users...


mIRC Scripting: So easy a caveman could do it.
Re: Underline Control Code [Re: PhireCoder] #188227 19/10/07 10:24 AM
Joined: Oct 2004
Posts: 8,330
Riamus2 Offline
Hoopy frood
Offline
Hoopy frood
Joined: Oct 2004
Posts: 8,330
Unless mIRC starts changing ASCII codes for specific characters, which would not be a good idea and I doubt will happen, the only thing mIRC could do would be to use a $chr for the underline control code. The problem with that is that mIRC would have to somehow support all old scripts that use the original $chr as well and that could prove to be a problem.

I think the best way is to try and find some method of removing the Japanese language code page from Vista. Perhaps some IT forum would have information on doing that. Vista's supposed to be secure, but there should be a way to get around it and remove that code page, even if it's changing the registry by hand to do so.


Invision Support
#Invision on irc.irchighway.net
Re: Underline Control Code [Re: Riamus2] #188229 19/10/07 10:32 AM
Joined: Jan 2003
Posts: 1,063
D
Doqnach Offline
Hoopy frood
Offline
Hoopy frood
D
Joined: Jan 2003
Posts: 1,063
I actually installed the asian language support on purpose... and it IS annoying but indeed something mIRC can do very little about, except for rendering the ^codes himself instead of showing the fonts own... but I have no idea if that is possible and how much problems that would cause with copy/pasting


If it ain't broken, don't fix it!
Re: Underline Control Code [Re: Doqnach] #188237 19/10/07 12:40 PM
Joined: Nov 2006
Posts: 1,559
H
Horstl Offline
Hoopy frood
Offline
Hoopy frood
H
Joined: Nov 2006
Posts: 1,559
Long a go I was thinking about modifying an "open" font. The idea was simply to replace the "squares" of burco, to give all control codes a consistent but distinct looking char, thus making the font usefull for the scripts editor (NOT the editbox or chat) ... but I dropped the whole idea smile

Something like (single chars: squares arround a small letter):
ctrl-b > [b] ... ctrl-u > [u] ... ctrl-r > [r] ... ctrl-c > [c] ... ctrl-o > [o]
One could add $chr(160) > [s] and $chr(9) > [t] as well...

Re: Underline Control Code [Re: Doqnach] #188238 19/10/07 12:48 PM
Joined: Aug 2007
Posts: 72
P
PhireCoder Offline OP
Babel fish
OP Offline
Babel fish
P
Joined: Aug 2007
Posts: 72
Yeah I have no idea how or if it would be possible to change the way it's displayed either... as far as the work around (removing code page or changing registry or whatever) that's a solution for those who bother to look into the problem and want to fix it but most novice users either won't know how or won't bother......

I mean it doesn't bother me I'm just sayin something should be done where the user doesn't have to modify anything....... I dunno what thow... just a thought.


mIRC Scripting: So easy a caveman could do it.
Re: Underline Control Code [Re: PhireCoder] #188258 19/10/07 08:24 PM
Joined: Oct 2004
Posts: 8,330
Riamus2 Offline
Hoopy frood
Offline
Hoopy frood
Joined: Oct 2004
Posts: 8,330
Yes, it is annoying. I'd like to have the Asian code pages installed, but because of the issue with Ctrl-O, I don't. I just really don't know that there is a good way around this problem, though.

I suppose mIRC could possibly "fake" the ctrl code characters when displaying them in mIRC, but when you copy/paste them into something else, they revert to the actual characters. That could work without actually changing the ASCII codes themselves. I'm not sure how possible that would be, though. mIRC does "draw" the display using a rich edit control, so it should be possible. I don't think dialogs are rich edit, though. So it may be limited to only the display in the main windows.


Invision Support
#Invision on irc.irchighway.net
Re: Underline Control Code [Re: Riamus2] #188266 20/10/07 02:15 AM
Joined: Oct 2005
Posts: 1,741
G
genius_at_work Offline
Hoopy frood
Offline
Hoopy frood
G
Joined: Oct 2005
Posts: 1,741
If I could figure out how to remove those code pages, I so would. Unfortunately, I can't figure out where (if anywhere) that this is accomplished on a Windows Vista Ultimate x64 installation. If anyone can give me any insight into this procedure, it would be appreciated.

-genius_at_work

Re: Underline Control Code [Re: genius_at_work] #188300 20/10/07 08:38 PM
Joined: Oct 2003
Posts: 3,918
A
argv0 Offline
Hoopy frood
Offline
Hoopy frood
A
Joined: Oct 2003
Posts: 3,918
From what I know, you can't remove them anymore, because they aren't "added". Multilingual codepages are included in Vista by default now; it's not an option. Inevitably, that was going to happen. Vista users are really out of luck until Khaled finds a better solution, which may not happen until mIRC goes natively unicode like the underlying Vista system it's running on.

PS. PhireCoder is right. This *is* a bug, and likely a serious one. In XP it was semi-reasonable to say that a specific optional codepage was incompatible with mIRC. It is completely unreasonable to make that statement for a *default* codepage. All Vista users have this problem.. eventually, you all will too. There is no workaround; and if there was, it would not be anywhere near reasonable to suggest for *every Vista user* just to use one program. At some point we have to realize that we're no longer living in an ASCII world.


- argv[0] on EFnet #mIRC
- "Life is a pointer to an integer without a cast"
Re: Underline Control Code [Re: argv0] #188931 02/11/07 04:30 AM
Joined: Oct 2003
Posts: 214
S
Sephiroth_ Offline
Fjord artisan
Offline
Fjord artisan
S
Joined: Oct 2003
Posts: 214
Originally Posted By: argv0
At some point we have to realize that we're no longer living in an ASCII world.

Not? Damn :'(

What about my beaver, will he vanish too?

<><(,,`>



Oh and to be ontopic, all are right, vista got it by default and it's optional under WinXP and Win2K.

Have the same "Problem" here on XP. wink


one step closer to world domination
Re: Underline Control Code [Re: Sephiroth_] #201188 22/06/08 03:53 AM
Joined: Jan 2004
Posts: 1,437
maroon Offline
Hoopy frood
Offline
Hoopy frood
Joined: Jan 2004
Posts: 1,437
I'm bumping this topic to the top to see if anyone's come up with a solution for a fixed font that shows the BURKO codes. Under XP I had been using v2 of Fixedsys Excelsior, and I found v3 at http://www.fixedsysexcelsior.com/

While it does show the B/K/O codes fine, the ^R shows like a strange line-draw symbol, and ^U not at all. Strange that Fixedsys-Excelsor shows like a hard space in the script editor, but takes no horizontal space when I also make it my status window's font.

Re: Underline Control Code [Re: maroon] #201189 22/06/08 04:00 AM
Joined: Oct 2003
Posts: 3,918
A
argv0 Offline
Hoopy frood
Offline
Hoopy frood
A
Joined: Oct 2003
Posts: 3,918
I'd love to see a proposed solution by Khaled as well. It's been quite a while since Vista is out, and it's about time mIRC starts doing something about this one.


- argv[0] on EFnet #mIRC
- "Life is a pointer to an integer without a cast"
Re: Underline Control Code [Re: argv0] #201511 29/06/08 06:51 PM
Joined: Aug 2007
Posts: 334
foshizzle Offline
Pan-dimensional mouse
Offline
Pan-dimensional mouse
Joined: Aug 2007
Posts: 334
yah, i had this on one of my comps too.. (XP)


This is not the signature you are looking for